Perakende tedarik zinciri, ürünlerinizi tüketicilerinize ulaştırma yolunda geçtiğiniz süreçlerdir. Ürününüzü elde etmek için hammadde kaynaklarına erişmekten, o ürünü müşterilerinize teslim etmeye kadar her adımı kapsar. Bu nedenle perakende tedarik zinciri yönetiminde hem hızı hem de verimliliği en üst düzeye çıkarmak için bütün süreçleri optimize etmeniz gerekir. Ürünlerinizi olabildiğince hızlı bir şekilde tüketicinin eline ulaştırırken maliyeti de kontrol altında tutmak isteyebilirsiniz. Bu yüzden süreçlerinizi olabildiğince verimli hale getirmelisiniz.

Neden Tedarik Zinciri Yönetimine Önem Verilmeli?

Tedarik zinciri yönetiminin önemini göz ardı etmek ve operasyon süreçlerinizin üzerindeki etkisini küçümsemek oldukça kolaydır. Fakat başarılı bir tedarik zinciri yönetimi sayesinde ürünlerinizin kalitesini, envanter seviyelerini, zamanlamanızı ve giderlerinizi kontrol etmeniz kolaylaşacaktır. İyi yönetilen bir tedarik zinciri ayrıca işletme giderlerini önemli ölçüde azaltabilir ve dolayısıyla kârı artırabilir. Bu verimlilik tedarik zincirinin her adımına yansıtılabilir. Unutmayın ki iyi işleyen bir tedarik zinciri yalnızca etkili değil, verimli olmak da zorundadır. Bunu nasıl başaracağınız konusunda ise üzerinde durmanız gereken belli başlı alanlar öne çıkıyor: 

Bir tedarik zinciri ekibi oluşturun.

Her işletmenin belli alanlarda liderlere ihtiyacı vardır. Bir lider ekibiniz olmadan tedarik zinciriniz verimlilik açısından geride kalıyor olabilir. Tedarik zincirinde mevcut olan her alan için bir lider belirleyin ve tedarik zinciri sorunlarıyla ilgilenebilecek küçük bir ekip oluşturun. Bu ekibin büyüklüğüne işletmenizin departmanları ve çalışan sayılarınız doğrultusunda karar verebilirsiniz. Tedarik zincirinizi liderlerinizin yardımıyla destekleyerek pazarlama sürecinizi geliştirip stratejik ve organize şekilde ilerleyebilirsiniz. 

Ekip üyelerinizin alanında bilgili olmasına özen gösterin.

Tedarik zincirinin mümkün olan en iyi şekilde işlemesini sağlamak için yapılabilecek en önemli şeylerden biri, tedarik zincirinin her alanında personel yetiştirmektir. Çalışanlarınızın büyük resme uyum sağlayabilmesi ve sürecin sorunsuz ilerlemesi için görevli oldukları alanlarda eğitimli olmaları gerekir. Bilgili ve alanında eğitimli personel, sürecin sadece bir adımında değil tüm tedarik zincirinde üretkenlikleri ile size büyük fayda sağlayacaktır. Personeliniz ne kadar eğitimli olursa müşteri memnuniyetiniz o kadar artacaktır. 

Gerekli alanlarda teknolojiden faydalanın.

İşletmenize fayda sağlayacak doğru teknolojiye odaklanın. Süreçlerinizi daha karmaşık hale getirecek aşırı gelişmiş sistemlere ihtiyacınız olmayabilir. Müşterilerinizin taleplerini ve trendleri analiz etmenize, en iyi tedarik kaynaklarını bulmanıza, dağıtım süreçlerinizi kolaylaştıracak bir sisteme ihtiyacınız var. Bu yüzden teknolojiden faydalanmaya çalışmadan önce ihtiyaçlarınızı tespit etmeniz, teknolojinin işinizi kolaylaştıracağını düşündüğünüz noktaları bulmanız ve bu doğrultuda hareket etmeniz sizin için en iyi yolu çizecektir. 

Envanter seviyelerinizi düzenli olarak kontrol edin. 

Bir şirketin tedarik zincirini etkili bir şekilde anlamak için tedarik zincirinin toplam maliyetini anlamanız gerekir. Envanteriniz ise maliyetinizi anlamak ve analiz etmek için optimize etmeniz gereken en önemli unsurlardan biridir çünkü envanter maliyetleri toplam maliyetinizin büyük bir kısmını oluşturur. Envanter seviyelerinizi sürekli olarak gözden geçirin ve işletmenizin ihtiyaçlarıyla dengelendiğinden emin olun. Envanter miktarınızın doğru seviyelerde olduğunu anlayıp planlamasını etkili bir şekilde yapabilmek için tedarikçilerinizle birlikte çalışıp onlarla olan ilişkilerinize dikkat etmeniz gerekir. Envanter düzenlemelerinizi yaparken içinde bulunduğunuz dönemlere ve dönemsel trendlere ayak uydurmayı da göz ardı etmemelisiniz. Özel günler, sezon geçişleri gibi dönemlerdeki trend değişikliklerine ayak uydurmak için geçmiş müşteri verilerinizi mutlaka gözden geçirin. Hangi dönemlerde hangi ürünlerinize ne miktarda ihtiyaç duyacağınızı geçmiş verilerden yola çıkarak tahmin etmek ve envanter seviyelerinizi buna göre düzenlemek size büyük fayda sağlayacaktır. 

Ekibinizle düzenli olarak iletişimde olun.

Perakende satıcıları tedarik zinciri ekibiyle sık sık görüşmeli ve sürecin verimli bir şekilde işlediğine emin olmalıdır. Böylece süreçlerde oluşabilecek tıkanıklıkları önlemekle kalmayıp operasyonları da kolaylaştırmaya yardımcı olmuş olursunuz. Risk azaltmak söz konusu olduğunda en önemli noktalardan birisi tedarikçilerinizle işbirliği yapmaktır. Güvenilir, yetkin, ve verimli çalışan bir tedarikçi seçtikten sonra dağıtım süreçlerini birlikte optimize etmeye çalışın. Tedarik zincirinin herhangi bir noktasında bir önlem alınması veya müdahale gerektiğinde gerekli personel ile hızlı bir şekilde iletişime geçebilmek için teknolojiden yararlanabilirsiniz. Süreçlerinizi düzenli olarak gözden geçirerek olası problemleri tespit edip erken müdahalede bulunabilirsiniz. 

Çevreyi ve doğayı ihmal etmeyin. 

Çevreci olmak her ne kadar bir trend gibi görünse de bu birçok insanın ve işletmenin benimsediği ve perakende satıcılarının da bir parçası haline gelmesi gereken bir konu. İşletmelerin hayatta kalabilmeleri için tedarik zincirinin her adımında karbon ayak izlerinin farkında olmaları ve tedarikçilerini seçerken çevresel etkilerini göz önünde bulundurmaları gerekiyor. Bu sadece çevreye fayda sağlamakla kalmaz, işletmenize de fayda sağlar. Sosyal sorumluluğun birçok tüketicinin satın alma kararlarında önemli bir faktör olduğu gerçeği göz önünde bulundurulmalıdır. Bir ankete göre, 2020 itibariyle tüketicilerin yüzde 45'i sürdürülebilir veya çevreye duyarlı markalar bulmakla ilgilendiklerini belirtti. Aynı şekilde tüketicilerin yüzde 44'ü geri dönüşümü destekleyen markalara ilgi duyduğunu belirtti.


Eğer küçük bir işletmeyseniz, tedarik zinciri yönetiminin üzerine kafa yormanız gereken bir şey olmadığını düşünüyor olabilirsiniz. Ancak doğru stratejiler, tedarik zincirinizi geliştirme ve gelirinizi artırma potansiyeline sahiptir. Size uygun stratejilerle maliyetlerinizi kontrol altında tutmak, envanter düzenlemelerinizi ve müşteri memnuniyetinizi geliştirmek mümkün.