Perakende Sektöründe Sürdürülebilirlik 2: Ekonomik Sürdürülebilirlik
Perakende sektöründe sürdürülebilirliğin sosyal, çevresel ve ekonomik olmak üzere farklı boyutları vardır. Sosyal sürdürülebilirlik, endüstrinin insanlarla ve toplumla olan ilişkileriyle, çevresel sürdürülebilirlik ise endüstrinin çevre üzerindeki etkileriyle ilgilidir. Hiçbiri birbirinden ayrı düşünülemeyeceğinden, ekonomik sürdürülebilirlik her ikisiyle de ilişkili olarak değerlendirilmelidir. Sürdürülebilirliğin her yönü, dünyanın ve insanların menfaati açısından perakende sektöründe büyük önem taşımaktadır. Bu nedenle perakende sektöründe ekonomik sürdürülebilirlik dünya, toplum ve kuruluşlar üzerinde büyük etkiye sahiptir. Tüm bileşenleriyle dünyaya yardım ederken işinizin gelişmesini ve büyümesini istiyorsanız, şimdi ekonomik sürdürülebilirlik hakkında daha fazla bilgi edinme zamanınız!
Ekonomik Sürdürülebilirlik Nedir?
Sürdürülebilirliğin üç boyutundan biri olan ekonomik sürdürülebilirlik, sosyal ve çevresel konuları göz önünde bulundurarak devamlı ekonomik gelişme elde etmekle ilgilidir. Ekonomik sürdürülebilirlik, hızlı başarıdan ziyade uzun vadeli büyüme ile ilgilidir. Sürdürülebilir kalkınmaya ulaşmaya çalışırken, geleceği tehlikeye atmadan ihtiyaçları karşılamak temel amaçtır. Yoksulluk ve yaşam kalitesi gibi sosyal sürdürülebilirliğin çeşitli odak noktaları; ve yenilenebilir ve uygun fiyatlı enerjiye erişim gibi çevresel sürdürülebilirliğe ilişkin çeşitli konular da ekonomik sürdürülebilirlik kapsamında değerlendirilebilir. Bir bakıma ekonomik sürdürülebilirliği, uzun vadeli kalkınmayı sürdürmek için kaynakların korunması olarak düşünebilirsiniz.
Neden Ekonomik Sürdürülebilirliğe Yatırım Yapmalısınız?
Ekonomik sürdürülebilirlik yaklaşımlarının işletmeniz üzerinde birçok farklı etkisi olacaktır. Ancak işinizden ve çalışma sisteminden önce, işinizi en başta neyin ayakta tuttuğunu düşünmelisiniz: dünya ve insanlar. Bir şirketin sürdürülebilir kalkınmayı gerçekleştirebilmesi için şirket, ülke ve dünya çapında ekonomik sürdürülebilirliği göz önünde bulundurması gerekir. Örneğin ABD'de insanların %14,4'ü (yaklaşık 48 milyon kişi) günlük 2 doların altındaki asgari yaşam standardının altında yaşıyor. Tek başına bu sayı bile dünyanın ekonomik sürdürülebilirlik yaklaşımlarına ihtiyacı olduğunu görmek için yeterli. Uluslar ve dünya sürdürülebilir kalkınmayı başarırsa, ancak o zaman insana bağımlı şirketler sürdürülebilir kalkınma hedeflerini gerçekleştirebilirler. Günümüzde birçok işletme sürdürülemez uygulamalara, yani tükenebilir kaynaklara bağlı varlığını sürdürüyor. İşletmeniz için çok önemli olan bir kaynak artık kullanılamaz hale gelirse, işletmeniz de aynı sonuçla karşı karşıya kalacaktır. Hızlı başarıyı hedeflemenin de aynı sonuçla karşılaşması muhtemeldir; sonunda enerji kaynağını kaybedecektir. Bu yüzden hızlı başarı yerine sürekliliği düşünmelisiniz.
Bahsetmeye değer bir diğer nokta, şirketinizin zaten sahip olduklarını korumak olacaktır. Hızlı başarı elde etmeye çalışırsanız, bir işletmenin büyümesi sırasında doğal olarak gerçekleşen gelir düşüşünü yaşayabilirsiniz. Bu büyüme sürecini hızlandırmaya çalışırsanız, yanlış zamanlarda riskli adımlar atabilir ve işinizi tehlikeye atabilirsiniz. Bunun yerine, sürdürülebilir olacak uzun vadeli bir kalkınma stratejisi planlayabilirsiniz.
Perakendeciler için Ekonomik Sürdürülebilirlik Yaklaşımları
Tedarik Zincirinin İyileştirilmesi
Ekonomik sürdürülebilirlik tek başına düşünülemeyeceği için tedarik zinciri yönetimindeki uygulamaların çevresel ve sosyal açıdan da sürdürülebilir olması gerekmektedir. Sosyal ve çevresel açıdan sürdürülebilir uygulamaları benimsediğinizde, işiniz eninde sonunda ekonomik olarak sürdürülebilir hale gelecektir. Örneğin, tedarik zincirinizdeki çalışanlarınıza adil çalışma koşulları ve adil ücret sağlarsanız, bu, çalışanlarınızın memnuniyetini ve elde tutma oranlarının yüksek olmasını sağlayacak ve işinizde verimliliği artıracaktır. Bu, çevresel sürdürülebilirlik uygulamalarına göre daha kısa vadeli bir etki olarak değerlendirilebilir. Tedarik zincirindeki çevresel açıdan sürdürülebilir uygulamaların daha uzun vadeli etkileri vardır. Örneğin yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanılması, uzun vadede işletme üzerinde ekonomik açıdan sürdürülebilir etkileri olacak bir uygulamadır. Yenilenebilir enerjinin yanı sıra tedarik zincirinin iyileştirilmesi, atık yaratırken ve karbon ayak izinizi arttırıp size zaman ve paraya mal olacak herhangi bir aksilik yaşamamanızı sağlayacaktır.
Satış Stratejileri
Ekonomik sürdürülebilirlik kurumsal yönetişimdeki çeşitli iyileştirmelerle elde edilebilirken, satış stratejileriyle de elde edilebilir. Perakende işinizde, bir yıl içindeki çeşitli dönemler için birkaç farklı satış stratejiniz olmalıdır. Sürdürülebilirliğin işinizin bir parçası olmasını istiyorsanız, bu stratejiler bazı değişikliklere veya iyileştirmelere ihtiyaç duyabilir. Her perakende işletmesi zaman zaman sorunlar yaşayabilir. Örneğin stok fazlası sorunları yaşayabilirsiniz. Fazla stok sorunları, azalan satışlardan veya moda trendlerindeki sezon geçişlerinden kaynaklanabilir. O zaman bu sorun, satılmayan stokla size paraya mal olur ve atıklarınızın artmasına neden olur. Bu sorunu gidermek için sezonluk indirim teklifleri yaparak stoklarınızı boşaltabilir veya kişiye özel kampanyalar kullanabilirsiniz.
Çevreci Yaklaşım
Çevreci yaklaşımlar olmadan ekonomik sürdürülebilirlik tam olarak sağlanamaz. İşletmenizin gelişmesini istiyorsanız, çevresel açıdan sürdürülebilir her uygulamayı göz önünde bulundurmalısınız. Bu uygulamalar, geri dönüştürülebilir ambalajlar gibi hem çevre dostu hem de uygun maliyetli seçenekler olabilir.
Ayrıca, ekonomik açıdan sürdürülebilir bir yaklaşımı benimserken karbon ayak izinizi en aza indirmek istiyorsanız, yalnızca online alışverişe yönelik kampanyalarla müşterilerinizi online alışveriş yapmaya teşvik edebilirsiniz. Bu, her müşterinin kişisel aracının emisyonlarını azaltacaktır. Enerji açısından en verimli stratejileri ve çevre dostu ambalajları kullanan dağıtım şirketleri ile online satın alma, karbon ayak izinizi etkileyebilir. Karbon ayak izinizi azaltmak, işinizi yalnızca çevresel açıdan sürdürülebilir kılmakla kalmayacak, aynı zamanda kaynakların korunması ve atıkları en aza indirerek ekonomik olarak sürdürülebilir olmanıza da yardımcı olacaktır.
Ekonomik Sürdürülebilirlik ile Uzun Vadeli Gelişim
Sürdürülebilirliğin bütün boyutlarında olduğu gibi, ekonomik sürdürülebilirlikte de amaç dünyanın ve insanların geleceğini gözeterek devamlı gelişim sağlamaktır. Birçok sektördeki işlerin temelinde bulunan insan ve dünyanın geleceğini gözetmeden verim sağlamak ve gelişmek mümkün değildir. Bu yüzden sürdürülebilir bir gelecek ve devamlı bir gelişim için işinizin her alanında sürdürülebilir uygulamalara yönelmelisiniz. Ekonomik sürdürülebilirlik ise bu çok boyutlu yaklaşımın küçük fakat etki alanı oldukça büyük bir alanı. Şimdi ekonomik sürdürülebilirlik planlarınızı hazırlayıp uzun vadeli sağlam adımlar atmanın tam zamanı!